• Korva-akupunkio osana naprapaattista manuaalista terapiaa

    VAGUSHERMO

    Vagushermo eli kiertäjähermo (lat. Nervus Vagus) on 10. aivohermo. Se on ihmisen tärkein parasympaattisen hermoston osa ja kehomme autonomisen hermoston säätelijä.

    Vagushermon vaikutus ihmiseen on monitahoinen. Se säätelee muun muassa sydämen sykettä, hengitystä, ruoansulatusta ja immuunijärjestelmää. Vagushermon aktiivisuus vaikuttaa myös mielialaan, stressinsietokykyyn, oppimiseen ja muistiin.

    Vagushermon hoidoilla voidaan vaikuttaa kehoa rauhoittavaan parasympaattiseen hermostoon, joka edistää kehon lepoa ja palautumista. Vagushermon aktiivisuuteen voidaan vaikuttaa myös erilaisilla harjoituksilla, kuten hengitysharjoituksilla, meditaatiolla, laulamisella, nauramisella ja sosiaalisella vuorovaikutuksella.

Korva-akupunktio

Korva-akupunktio neulat ja magneettikuulat
Akupunktio on vanha hoitomenetelmä, joka edesauttaa kehon luonnollista toipumista erilaisista vaivoista. Korva-akupunktio on yksi akupunktion muodoista, jossa neuloja tai kuulia pistetään korvan alueelle. Korva-akupunktio voidaan yhdistää muihin naprapaatin tekemiin manuaalisiin hoitoihin. Pelkkä akupunktiohoito kestää minimissään 30 min, tosin ensimmäiselle akupunktiokäynnille suositellaan pidempää hoitoaikaa.

Naprapaatti arvioi potilaan tilanteen ja valitsee sopivat pisteet hoidettavaksi. Akupunktioneulojen annetaan vaikuttaa hoitopisteessä yleensä noin 20 minuuttia. Korviin jätettävillä kuulilla voidaan jatkaa hoidon vaikutusta myös kotona.

Tehokkain vaikutus akupunktiolla saadaan, kun hoito toistetaan noin 4 kertaa 4-7 päivän välein hoidettavasta vaivasta riippuen. Ensikäynnillä arvioidaan tarve sarjahoitoon. Sarjahoidon jatkokäynnit ovat etuhintaisia. Tarvittaessa voidaan akupunktiota hyödyntää myös lisämaksusta hieronnan yhteydessä.

LISÄTIETOA KORVA-AKUPUNKTIOSTA

Mitä korva-akupunktiossa tapahtuu?

Alkuhaastattelun perusteella asiakkaan korvan akupunktiopisteisiin laitetaan pieniä neuloja tai kuulia. Neulakammoisille käytetään myös pelkästään kuulia, ja lisäksi niillä voidaan tehostaa hoidon vaikutusta kotihoitona. Kuulina käytetään magneettisia metallikuulia tai metalliallergisille siemenkuulia. Neulojen laitto voi vähän nipistää ja aiheuttaa paineen tunnetta, mutta se ei ole kivuliasta.

Akupunktio on turvallinen tapa edistää terveyttä, hyvinvointia ja elämänlaatua. Hoidon aikana stimuloidaan korvassa sijaitsevia heijastepisteitä, kuten esim. vagushermon pisteitä*. Käsittelyllä voidaan vaikuttaa kehon ja päänalueen kipuihin kuten migreeniin, tinnitykseen, stressiin, unettomuuteen ja muihin vaivoihin (esim. iho- tai vatsavaivoihin). Korva-akupunktiota käytetään tukena myös riippuvuuksien ja mielenterveyden hoidoissa.

Kenelle korva-akupunktio sopii?

Korva-akupunktio sopii useimmille ihmisille. Se on oiva lisäapu eri vaivojen hoidossa, mutta se ei korvaa lääkärin määräämää hoitoa.

Hoitoa ei suositella, jos sinulla on korvalehdet tulehtuneet tai ne ovat juuri paleltuneet. Pistoshoito ei sovi metalliallergisille tai verenvuototaipumusta sairastaville, mutta heille voi laittaa orgaaniset siemenkuulat aktivoimaan akupisteitä. Raskaana olevat naiset voivat konsultoida akupunktion sopivuudesta ennen hoitoon tuloa.

Hoidon aikana tai sen jälkeen voi sivuoireina joillakin ilmetä lievää verenvuotoa pistoskohdasta, väsymystä, uneliaisuutta, pahoinvointia tai huimausta. Sivuoireet katoavat nopeasti ja niitä ilmenee vähemmän jatkohoidoissa.

5-pisteen NADA-hoito

5-pisteen rentouttavassa NADA-korva-akupunktiossa pistetään 5 akupunktioneulaa ennalta valittuihin paikkoihin korvalehdessä. Sillä hoidetaan kiputiloja, puretaan stressiä, nostetaan energiatasoja ja tasapainotetaan hermoston toimintaa, jolloin mm. unenlaatu paranee. Se voi vaikuttaa myös mielitekojen vähentymiseen sekä ahdistus- ja masennusoireiden helpottumiseen, joten NADA-menetelmää käytetään myös mm. vieroitushoidoissa.